Statiunea Moneasa, istoria pe scurt

Cazare statiunea moneasa
Statiunea balneara Moneasa

Moneasa este o statiune balneară din Romania, vestită pentru apele ei cu actiune curativă incă din anii 1800.
Moneasa a apartinut pe rand Imperiului Habsburgic, apoi Imperiului Otoman, apoi din nou Imperiului Habsburgic, ca in sfarsit sa apartina de drept, din anii 1918 Romaniei, si spun “de drept” pentru ca majoritatea populatiei era de nationalitate romana, inca din vremuri stravechi. Moneasa este atestata documentar din anul 1597 printr-un act semnat de Sigmund Bathory prin care localitatii Moneasa i se atribuia administrativ si localitatea Desna.. Ulterior este ocupata de turci, ei fiind primii care descopera si folosesc apele mezotermale ale acestei localitati dar fara sa aduca mari imbunatatiri localitatii.
Abia dupa ce contele Friedrich Wenckheim, devine proprietar al statiunii, dupa anii 1891, Moneasa cunoaste o dezvoltare deosebita, prin aportul banilor contelui si a influentei lui in lumea buna a Imperiului de atunci in sensul ca dupa ce contele aduce modernizari statiunii, este urmat de mai multi potentati financiar, ai vremii care vin si isi construiesc vile frumoase in statiunea Moneasa, aducand un plus de modernitate statiunii.
Daca inainte de conte accesul in statiune se facea foarte greu, pe un drum noroios, cu carute trase de cai si asta doar in anumite perioade din an, dupa 1891 contele  Friedrich Wenckheim construieste pe banii lui o cale ferată Sebis – Moneasa, pe o distanta de 20km, facand accesul usor in statiunea Moneaasa.
Pana la conte nu existau prea multe posibilitati sa gasesti cazare in Moneasa, si asta in conditii destul de insalubre, insa contele va schimba situatia cu totul. Contele  Friedrich Wenckheim construieste tot pe banii lui Vila Nr.1, o cladire moderna in care erau atat baile termale, cat si camere de cazare pt 80 de oaspeti sau pacienti si un restaurant modern din sticla pentru 300 de persoane.Vila nr.1 - cazare si tratament Moneasa de altadata

Băile termale construite de conte erau moderne si ele pentru acele timpuri, realizate din marmura rosie la parterul cladirii iar la etaj , erau camere de cazare pentru vizitatori si pentru pacienti. De unde inainte de conte, cei care veneau la tratament  in lunile iune – august, nu depasea si asta in anumiti ani, 100 de persoane, se ajunge ca dupa modernizarile aduse de conte sa se mareasca foarte mult numarul de vizitatori, ajungandu-se ca doar Duminica sa vina in statiune pana la 2000 de oameni.
Vila nr.1 a rezistat chiar si in perioada comunistilor, care au trecut in proprietatea statului Vila nr.1, dar ea nu a mai rezistat si vremurilor asa numitei “democratii “ dupa anul 1989, cand a ajuns efectiv o ruina. Mai  nou am inteles ca a fost cumparata de unul din potentii financiari ai zilei din Arad, dar inca nu se vad prea multe miscari in zona.
Daca in prima fotografie si din cele scrise anterior se vede ce mareata era Vila nr.1 in timpul contelui Friedrich Wenckheim, din fotografiile de mai jos se vede in ce stare deplorabila  a ajuns aceasta frumoasa vila.

Vila nr.1 darapanata - Moneasa
Vila Nr.1 – Moneasa in 2017, altădată fala Statiunii Balneare Moneasa

Din pacate de-a  lungul si de-a latul tarii, mai gasim multe alte statiuni distruse pur si simplu de această “democratie” prost inteleasa si prost adiministrata de guvernele Romaniei. Sa dea D-zeu sa ne revenim cat de repede si sa putem exploata atat pentru turismul intern cat si pentru straini aceste perle ale Romaniei, altadata cunoscute peste tari si mari. Va invitam sa vizitati si voi statiunea si ruinele de la Vila nr.1, iar dacă doriti sa stati mai multe zile, gasiti cazare usor pe www.CazareMoneasa.ro.
Pentru că ar mai fi multe de spus, zic doar – va urma